Saturday, October 07, 2006

Resepi Ramadhan

Bulan posa nie, semua orang bagi resepi, macamĀ² ada. Tapi biasanya, semua resepi, sure tema makanan melayu ajer. Takleh ke bukak posa makan makanan western ? Ha, nie satu resepi yang telah kami berdua adjust, maybe you would find it tasty too.

Black Pepper Chicken

Bahan - bahan :
Boneless Chicken
Biskut Cream Crackers
Kicap
Lada Hitam
Air
Sosej Coktail
Baby Carrot / Tomato / Button Mushroom

Cara Buat :
1. Mula-mula tumbuk biskut cream crackers sampai hancur, letak dalam pinggan.
2. Panaskan kuali / frying pan.
3. Bancuh kicap dengan air dengan ratio 1:4 ( 1 bhg kicap, 4 bhg air ) - nie bleh adjust ikut suka, ikut citarasa masing-masing. Tambah lada hitam ( pun ikut suka, rasa nak pedas sket, tambah lebih )
4. Boneless chicken tadi, golekkan dalam biskut yang dah ditumbuk, masukkan dalam kuali.
5. Biskut yang lebih tadi bleh tuang skali dalam kuali. ( kuantiti biskut nak tuang ikut citarasa gak, kalau banyak, kuah akan jadi pekat. Tapi eloknya jangan banyak sangat, kot terus keras aje kuah tu )
6. Masukkan sosej koktel.
7. Masukkan baby carrot / tomato / button mushroom ( pilih mana suka, cuma kalau pilih tomato, tunggu ayam dah masak sket baru masuk, sebab tomato cepat masak. )
8. Tudung kuali, and biar sampai kuah pekat, and ayam masak.

Tip : Nak check ayam masak ke tak, guna pisau or garpu, cucuk dalam ayam bahagian paling tebal. Kalau tarik keluar tu, pisau or garpu tu bersih, kira dah masak ler.

Dah siap, leh la makan..

Oh ya, kalau main dish aje, takdak side dish, tak best gak ek. Nie suggestion untuk satu side dish.

Potato Salad

Bahan-bahan
Fusilli Pasta
Potato
Crouton / Popcorn Chicken
Mix Vegetable
Tomato
Cuka
Garam
Mayonaisse & Thousand Island

Cara Buat :
1. Ini lagi senang. Memula rebus fusilli pasta sampai lembut, pastu toskan.
2. Ubi kentang tu, buang kulit, potong ikut suka, and rebus sampai lembut gak.
3. Masukkan pasta, ubi, crouton/popcorn chicken, mix vegetable tomato dalam satu bekas.
4. Masukkan mayonaisse and/or thousand island sauce, and kacau.
5. Tambah cuka sket, and garam secukup rasa.
6. Masukkan dalam peti ais, biar sejuk. Lagi sejuk lagi best.

Tip : Lagi elok kalau buat salad dulu, baru proceed dengan ayam. Sebabnya, baru le time nak makan tu, ayam panas, salad sejuk. Kalau nak berbuka, my suggestion is ayam tu start masak dalam kol 6, 6.15 macam tu. Ngam-ngam makan masa buka. Salad tu, dari pagi pun bleh buat. Agak lagi rajin, dari sahur buat pun takpe.

Kalau korang perasan, I didn't put the quantity untuk bahan-bahan resepi nie. Memang saja, sebab kuantiti die bukan fix. Ikut suka korang la nak masak brapa banyak. Lebih kurang ajer, bukan susah.

Orait, selamat try, and slamat makan.


4 Comments:

At 12:29 AM, Blogger Asma said...

Macam biasa makan jer resipi ni ler

 
At 3:29 PM, Blogger yone said...

oooiiittt abg tak dak benda lain ka nak tulis selain food and food heheheh oh ya by da way yone inform kat mama kata abg punya fav food bukan daging masak kicap tau dak mama kata apa? heheh mama kata abg bedal jer semua benda come to think about it betui la pasai tuh la tak sure abg nya fav food

 
At 9:39 PM, Anonymous Anonymous said...

Masak ni ke Raya esok Meor. MAcam kat London ler pulak kan kan

 
At 8:10 AM, Blogger JiNbOtAk said...

Ha, ok ok. Nanti kita masak nie time raya. Orang semua bedal rendang, kita makan chicken chop..hehe.

 

Post a Comment

<< Home